Cum stabilim, controlam si optimizam marja comerciala a vanzarilor firmei?

Cateva repere generale:

Marja comerciala reprezinta profitul comercial rezultat dintr-o tranzactie de vanzare a produselor firmei.


Marja comerciala a unui produs vandut =

= pretul de vanzare – costul de achizitie sau de productie al produsului


Marja comerciala a vanzarilor totale ale firmei =

= cifra totala de afaceri – costul produselor vandute


Marja comerciala a vanzarilor firmei trebuie sa fie suficient de mare astfel incat sa acopere:

–          costurile pentru activitati de suport direct al vanzarii: promovare, aprovizionare, stocare, distributie etc. / ceea ce inseamna acoperirea costurilor cu resursele materiale (ex: combustibil), cu serviciile (ex: reclama), cu personalul comercial (ex: salarii, deplasari etc);


–          costurile pentru activitati de suport indirect al activitatii de vanzare: obtinerea finantarii pentru achizitiile comerciale, analiza bonitatii clientilor, recuperarea creantelor comerciale / ceea ce inseamna acoperirea costurilor financiare (ex: dobanda bancara) si a costurilor cu serviciile (telecomunicatii, asigurari etc) si cu personalul din activitatea generala a firmei (economic, juridic, HR, IT).


Si o invitatie:

Vino luni, 28 martie si miercuri, 13 aprilie –  la “Serile ABC”, care se desfasoara intre orele 18:00-20:00, la Centrul de Afaceri Bucuresti Sud (zona metrou Piata Sudului / mall Sun Plaza).


Vom analiza mai multe studii de caz pentru a gasi raspunsuri si solutii la intrebarea:

Cum stabilim, controlam si optimizam marja comerciala a firmei astfel incat sa fie acoperite toate costurile firmei si sa obtinem si profit?


Ne dorim ca participantii sa fie antreprenori, manageri si specialisti din departamente comerciale si economice, pentru ca subiectul in discutie sa fie abordat din diverse pespective. Investitia este de 200 ron (cu TVA inclus), iar confirmarile de participare se fac in ordinea inscrierii, in limita locurilor disponibile.


Pentru mai multe informatii, scrieti-ne la office@abctrainingconsulting.ro sau folositi Formularul atasat.

Manager de proiect: Anda Racsa, telefon: 0740.590.406

Leave a Reply