Obiectivele bancilor pentru anul 2011: “Pregatirea unui nou ciclu de crestere”

Money Expres a publicat articolul “Asteptarile bancherilor”, unde gasim informatii interesante despre obiectivele si strategiile societatilor bancare pentru anul 2011.


Redau mai jos cateva paragrafe din sectiunea “ASTEPTAND CRESTEREA” si apoi am sa intervin cu un scurt comentariu. Va invit si pe voi sa va exprimati opiniile!


…………………

Potrivit datelor BNR, din 2008 până la sfârșitul anului trecut, au fost închise în total aproximativ 360 de unități – echivalentul unei bănci de dimensiuni mari. Șeful unei bănci mari din România se plângea în 2009 că avea unități în rețea care vindeau un singur credit pe an.

…………………..

În timp ce alte bănci încă mai închid unități, UniCredit și‑a propus să deschidă circa 900 de sucursale noi în regiunea Europei de Est și a Balcanilor până în 2015.


Dintre acestea, 300 vor fi în România, 300 în Turcia, 120 în Ungaria și 180 în alte state, în principal în Rusia, Bulgaria și Serbia. „România este foarte importantă pentru grupul UniCredit. Este a doua țară ca mărime din Europa de Centrală și de Est după Polonia și a doua din Balcani după Turcia“, spune Răsvan Radu, cel care are misiunea de a pune în practică planurile italienilor în țara noastră.


Asta înseamnă mai mult decât o dublare a rețelei actuale a băncii care numără în prezent 235 de sucursale.

Care este miza? Una din mizele extinderii UniCredit este ca banca să‑și întărească prezența pe retail (persoane fizice) în condițiile în care banca a avut până acum o activitate puternică în zona companiilor mari. Și, completează șeful băncii, poziția din clasament nu este o miză în sine, UniCredit țintind un singur indicator: profitabilitatea băncii.
…………………..

„Ne pregătim pentru un nou ciclu de creștere în perioada următoare“, a spus recent Mișu Negrițoiu, CEO al ING Bank România, la conferința de prezentare a rezultatelor financiare ale băncii. În 2011, ING Bank nu va investi în noi sucursale, dar „probabil în 2012–2013 ne vom revizui planurile și vom anunța noi deschideri“, mai spune Negrițoiu.

…………………..

Și BRD și‑a majorat în 2010 atât numărul de sucursale, cât și numărul de angajați. Pe de altă parte, dezvoltarea BRD‑SocGen este de așteptat să fie mai puțin agresivă pentru că francezii au deja o poziție foarte solidă în România – BRD este a doua mare bancă de pe piața românească și cea mai profitabilă.

……………………

În 2010, BCR a câștigat cotă de piață pe segmentul corporate. Când va reveni cererea, vom lua și cotă pe retail și pe IMM“, a spus Dominic Bruynseels, șeful băncii, la conferința de prezentare a rezultatelor financiare pe 2010.

……………………

Alte bănci mai mici, precum ungurii de la OTP Bank și turcii de la Garanti, au anunțat și ele planuri de creștere a cotei de piață. OTP vrea o triplare a cotei de piață, iar Garanti are ambiția să intre în top zece bănci după valoarea activelor.

……………………..

De altfel, majoritatea bancherilor și a consultanților se așteaptă ca anul 2011 să fie unul al relansării economice. Ei spun că au observat deja o creștere încurajatoare a creditelor pentru companii, stimulată mai ales de exporturi, și că se așteaptă la reluare a creditării și la IMM‑uri și persoane fizice


Pe de altă parte și în primăvara anului trecut toți analiștii în frunte cu FMI anunțau un an al revenirii și în final toate previziunile au fost infirmate de realitate – economia a scăzut cu circa 2% în 2010.

……………………..


Opinii personale:


Ma bucur cand se vorbeste despre relansare economica, insa cred ca trebuie acordata o mai mare atentie “pregatirii fundatiei” noii etape de dezvoltare a bancilor (si acest lucru este valabil nu numai in cazul bancilor…).


Este clar ca trebuie sa te gandesti la viitor, pe termen scurt / mediu / lung, dar trebuie sa-ti adaptezi viteza cu care inaintezi in piata vizata si in functie de viteza si puterea partenerilor cu care vrei sa faci afaceri (persoane fizice / juridice).


Asa cum se spunea si in Conferinta ACCA: Sectorul bancar nu se poate decupla de la economia reala!


……………………….

Astept si opiniile voastre.

Anda


Leave a Reply