Analize economice, indicatori financiari si diagnosticul financiar al firmei

Tabele GraficePe baza situatiilor financiare ale firmei (balanta contabila, contul de profit si pierderi, bilantul financiar) si a rapoartelor de analize economice (situatii financiara manageriale) se calculeaza indicatorii economico-financiari care “masoara” performantele afacerii din punct de vedere al rentabilitatii (capacitatea de a genera venituri si profit), al lichiditatii (capacitatea de a-si acoperi datoriile pe termen scurt) si al solvabilitatii (capacitatea de a-si acoperi datoriile pe termen lung).


Cu ajutorul rapoartelor de analize economico-financiare se studiaza procesele si activitatile firmei prin prisma relatiei dintre rezultatele obtinute si resursele consumate intr-o perioada anterioara predeterminata.

Sunt analizate conexiunile dintre venituri si cheltuieli, dintre activele firmei si sursele de finantare proprii si imprumutate, dintre profitul si disponibilitatile banesti ale firmei.


Cu ajutorul indicatorilor economico-financiari se poate evalua diagnosticul financiar al firmei care reprezinta “starea de sanatate financiara” a afacerii, pe baza careia se pot elabora strategii pe termen mediu si lung si se pot stabili prioritati pe termen scurt ale afacerii.


Insa….atentie!


Indicatorii economico-financiari se calculeaza dupa diverse formule standard – stabilite de institutiile financiare sau reglementate de institutiile publice – astfel incat sa existe un etalon comun pentru compararea performantelor intre diverse firme din acelasi domeniu de activitate.


Insa… in situatia in care avem informatii suplimentare despre modul de derulare a afacerii (tip de produse si servicii, portofoliu de clienti, comportamentul de consum al clientilor, structura organizatorica si resursele firmei, etc), atunci modul de calcul al indicatorilor financiari poate fi nuantat si abordat din diverse perspective – astfel incat sa intelegem si sa evaluam, intr-un sistem integrat: trecutul, prezentul si tendintele de “sanatate financiara” ale firmei intr-un mediu de afaceri intr-o continua schimbare.


Exemplificare (formula de calcul):

Durata medie de incasare a clientilor (DMIC) =

= sold mediu creante * nr. zile perioada analizata / cifra de afaceri cu TVA

unde:

sold mediu creante_var 1 = (sold initial perioada + sold final perioada) / 2

sau:

sold mediu creante_ var 2 = (sold luna 1 + sold luna 2 + sold luna 3 +  … + sold luna “n”) / “n” luniExemplificare (studiu de caz):

Cifra de afaceri anuala, cu TVA = 22.600 lei

sold mediu creante_var 1 =             1.800 lei

sold mediu creante_var 2 =             3.000 lei


DMIC_var 1 = 1.800 lei * 365 zile / 22.600 lei = 29 zile

DMIC_var 2 = 3.000 lei * 365 zile / 22.600 lei = 49 zile

 

Care este semnificatia rezultatelor obtinute?

Cum interpretam rezultatele tinand cont de diferenta ∆ DMIC = 49 – 29 = 20 zile?


DMIC = 29 zile este un rezultat obtinut pe baza soldului mediu calculat doar pe baza a doua luni de activitate a firmei dintr-o perioada data; pot sa fie “doua luni bune” sau “mai putin bune” in functie de specificul activitatii firmei si conjunctura de pe piata.

Ca exemplu as mentiona situatia firmelor cu activitate fluctuanta sau sezoniera.


DMIC = 49 zile este un rezultat obtinut pe baza soldului mediu calculat pentru o perioada de 12 luni din activitatea firmei, prin care s-a atenuat influenta fluctuatiilor / sezonalitatii firmei si s-a obtinut un reper privind politica de creditare comerciala a clientilor firmei, in functie de structura si concentrarea clientilor, politica de promovare si de sustinere a vanzarilor de produse si servicii pe diverse piete si canale de desfacere.


Vezi alte exemple (lichiditatea generala)aici si aici.Nota:

Te intereseaza subiectul prezentat in articolul de mai sus?

Contacteaza-ma sau participa la evenimentele ABC Training Consulting.

Alte informatii / intrebari /opinii / recomandari sunt binevenite oricand!


Pe curand!

Anda

2 inregistrari in “Analize economice, indicatori financiari si diagnosticul financiar al firmei”

 1. DR.Silvia says:

  Si noi in liceu faceam astfel de exercitzii,inca mai tin minte ca am fost ascultata la economie cand trebuia sa ne prefacem k avem o firma si trebuia sa vedem ce profit avem

 2. anda says:

  Ce bine ca ne amintim de scoala in care am pus bazele formarii noastre profesionale…

  Eu am facut liceul cu profil matematica-fizica, insa am avut o profesoara de economie care mereu voia sa se asigure ca intelegem foarte bine notiunile si principiile de baza ale economiei, pentru ca apoi sa ne “provoace” in proiecte (scolare) de diverse grade de dificultate.

  De-a lungul experientei mele profesionale, lucrand cu manageri si specialisti din diverse domenii profesionale, am observat ca stiu sa faca tot felul de proiecte, destul de complexe, respectand intocmai o anumita procedura de lucru implementata in companie la momentul “x”.

  Dar s-ar putea ca la momentul “y” sa fie nevoie ca aceasta procedura de lucru sa fie actualizata / revizuita – si atunci este bine sa cunosti / sa intelegi / sa stapanesti notiunile si principiile de baza si apoi sa aduci imbunatatiri.

  Invitatia de a face schimb de opinii ramane deschisa!
  Toate cele bune, tuturor!
  Anda

Leave a Reply