Imaginea financiara a firmei – intre standarde si nevoi manageriale

Orice firma are o “imagine financiara” care reflecta performanta economico-financiara exprimata prin cifra de afaceri, profitabilitate, lichiditate, grad de indatorare etc. “Imaginea financiara” poate fi prezentata in mod diferit ca forma, structura si continut, in functie de mediul de referinta ales pentru raportare si analiza.

 

Pentru raportari financiare solicitate de utilizatori externi ai firmei (institutiile statului, actionari, institutii bancare) se utilizeaza diverse forme standardizate ale situatiilor financiare, reglementate la nivel national sau international.

Acest lucru este necesar pentru a se crea un cadru comun de analiza si evaluare a rezultatelor financiare ale firmelor care isi desfasoara activitatea in diverse domenii de activitate si in diverse regiuni geografice.

Informatiile prezentate in situatiile financiare standardizate (situatia patrimoniului, situatia veniturilor si cheltuielilor) sunt publice si reflecta performantele inregistrate de firme pe o perioada de timp reglementata.

 

In ceea ce priveste raportarile financiare solicitate de utilizatorii interni ai firmei (manageri si specialisti), acestea sunt adaptate si personalizate la nevoile curente de management al afacerii.

Situatiile financiare trebuie “traduse” intr-un format si limbaj accesibil tuturor utilizatorilor, finantisti si non-finantisti, si trebuie sa scoata in evidenta informatii relevante pentru analiza, planificarea si controlul afacerii (de ex: situatia vanzarilor pe puncte de desfacere, pe categorii de produse si servicii, pe tipuri de clienti etc.).

 

Raportarile manageriale au caracter confidential, iar termenele de raportare sunt stabilite de echipa manageriala (zilnic, saptamanal, lunar, trimestrial, anual). Rolul specialistilor in management financiar este de a dezvolta acest sistem de raportari financiare necesare managementului general al afacerii.

 

Nota:

Te intereseaza subiectul prezentat in articolul de mai sus?

Contacteaza-ma sau participa la evenimentele ABC Training Consulting.

Alte informatii / intrebari /opinii / recomandari sunt binevenite oricand!

 

Pe curand!

Anda

 

Leave a Reply