
Salutare, drag cititor dornic de cifre si umor!
Astazi, te invit intr-o scurta calatorie in lumea fascinanta a contabilitatii unei firme, un domeniu atat de misterios și plin de cifre, incat uneori te simti ca într-un film de actiune cu mult suspans si rasturnari de situatii.
Ce este Contabilitatea, de fapt?
Contabilitatea unei firme este ca un jurnal al banilor – cu diferenta ca nu este la fel de interesant ca un jurnal de adolescenta si implica mult mai multe cifre. Este acel proces magic prin care fiecare leu, dolar, euro care intra si iese din afacerea ta este inregistrat, urmarit și pus sub lupa.
E ca atunci cand faci un puzzle complicat, dar piesele sunt facute din cifre și rapoarte financiare.
Contabilii, finantistii, analistii, etc sunt asemanati adesea cu niste vrajitori ai cifrelor – ei se ocupa de adunat, scazut, inmultit si impartit zilnic. Pentru ei, 2+2 nu este doar 4; este un eveniment epic, insotit de documente și foi de calcul.
Bugete, Rapoarte și Taxe – Oh, Doamne!
In lumea contabilitatii, bugetele (venituri si cheltuieli, achizitii, investitii, incasari si plati) sunt niste piese de puzzle esentiale care formeaza acel plan financiar care spune unde trebuie să mearga banii, cu subtitlul „Nu, nu poți cheltui toți banii pe cafea și pizza sau alte lucruri care te fac sa te simti bine.”
Apoi sunt rapoartele financiare (balanta contabila, bilantul, contul de profit si pierderi, cash-flow-ul) – documente misterioase care par sa fie scrise într-o limbă straina pentru toti cei care nu sunt contabili. Dar nu iti face griji, si contabilii au nevoie de traducatori uneori.
Și, desigur, nu putem uita de taxe si impozite – acele perioade cand te întrebi daca ar trebui sa te muți într-o pestera pentru a scapa de acest cosmar fiscal. Contabilii sunt acolo pentru a-ti spune ca nu, nu poți locui într-o pestera si sa scapi de taxe.
Umorul in Contabilitate
De ce contabilii nu sunt relaxati? Pentru că isi petrec zilele analizand cifrele si inteleg partea frumoasa si cea dureroasa a afacerii.
Insa pot sa isi dezvolte simtul umorului pentru o comunicare mai usoara cu cei din jurul lor.
Sa zicem ca, intr-o zi, iti vine ideea de a cumpara mobilier sau alte elemente de design interior pentru firma sau in scop personal.
Contabilul tau apare și spune: „Hai sa ne gandim la asta: daca facem asta, nu mai putem plati chiria pentru birou, salariile angajatilor, marfa furnizorilor si, in cele din urma, ramanem pe drumuri, sub cerul senin sau intunecat … Ce zici, mai vrei fotoliile acelea pentru masaj si relaxare?”
Este partenerul tau care te ajuta sa nu iti pierzi mintile si banii in afaceri!
Concluzie
In concluzie, contabilitatea unei firme poate fi precum un film palpitant cu multe cifre si situatii neprevazute, dar a carei vizionare este esentiala pentru a intelege sanatatea financiara si reperele generale ale unei afaceri de lunga durata: vanzarile, profitabilitatea si cash-flow-ul afacerii.
Deci, lucrati in echipa, cu intelegere, mult spor si ceva umor!
O zi buna, tuturor! Si sunt aici, pentru orice ajutor! 🙂
Anda / anda@abctrainingconsulting.ro
Domenii de expertiza si Servicii ABC Training Consulting.
Aboneaza-te la newsletter si urmareste toate postarile de pe Blog!
Vei gasi informatii utile care te ajuta sa intelegi si sa optimizezi finantele firmei!