cum sunt perceputi contabilii

Rolul contabilului este perceput in mod diferit de antreprenori si manageri din diverse domenii de activitate, in functie de experientele individuale si de nivelul de colaborare dintre acestia.

Iata cateva perspective generale:

1) Uneori, antreprenorii mai mici sau incepatori nu recunosc pe deplin valoarea contabilului, considerand ca acesta este doar o persoana care „tine evidenta actelor” sau face raportari obligatorii pentru autoritatile fiscale.

In astfel de cazuri, contabilii pot fi subapreciați, in special daca antreprenorul nu intelege complexitatea fiscalitatii si a unor inregistrari contabile specifice domeniului de activitate, si nu intelege ca informatiile financiare sunt necesare si utile pentru luarea deciziilor care afecteaza in mod direct afacerea.

2) In unele cazuri, rolul contabilului este perceput strict ca specialist care se ocupa de “partea tehnica, financiara” a afacerii, mai degraba decat ca partener strategic. Aceasta poate fi o perspectiva limitata, in care antreprenorii vad contabilitatea doar ca un proces administrativ necesar pentru respectarea obligatiilor fiscale și legale.

3) Pe de alta parte, contabilii sunt vazuti si ca salvatori in momente critice, cum ar fi controalele fiscale sau situatiile în care afacerea se confrunta cu probleme financiare sau trebuie sa se conformeze la niste situatii legale specifice.

În aceste momente, antreprenorii pot aprecia mai mult abilitatile si experienta  contabilului in a face fata unor situatii complexe pentru a proteja afacerea de riscuri.

4) Multi antreprenori, in special cei fara o pregatire financiara, pot avea asteptari mari de la contabili, așteptand sa primeasca nu doar ajutor in intocmirea si explicarea situatiilor financiare, ci si sfaturi fiscale si de optimizare a afacerii, ajutor pentru intocmirea contractelor comerciale, a contractelor de munca, etc.

In acest sens, contabilii trebuie sa isi adapteze rolul si sa ofere consultanta dincolo de aspectele traditionale, insa trebuie sa ceara sa li se recunoasca aceste eforturi suplimentare.

5) Sunt insa si antreprenori care ii considera pe contabili ca avand rolul de parteneri de baza pentru afacerea lor. Acestia vad contabilii nu doar ca responsabili cu gestionarea finantelor, dar sunt perceputi ca si consultanti strategici care ofera informatii valoroase pentru decizii de afaceri, optimizarea taxelor si conformitatea cu legislatia fiscala.

De exemplu, un antreprenor / manager colaboreaza foarte bine cu un contabil care foloseste un limbaj accesibil si ofera informatii bine structurate care prezinta: profitabilitatea produselor sau serviciilor vandute, componenta costurilor fixe si si a costurilor variabile, care creeaza un sistem de monitorizare si raportare a performantelor firmei pe centre de profit, de cost, de investitii, care identifica solutii de optimizare a profitului si cash-flow-ului firmei.

Deasemenea un manager isi doreste ca aceste informatii sa fie accesibile oricand are nevoie pentru luarea deciziilor de business.

Deci este acea abordare a contabilitatii, unde informatiile inregistrate in perioada precedenta devin repere ale activitatii firmei pentru perioada urmatoare – este vorba despre contabilitatea manageriala!

Concluzie:

In general, nivelul de apreciere al contabililor depinde de modul in care antreprenorii / managerii inteleg valoarea și contributia acestor specialisti la bunul mers al afacerii.

Relatia se imbunatateste pe masura ce antreprenorii isi dau seama ca un contabil bun poate avea un impact semnificativ asupra succesului afacerii, nu doar prin respectarea reglementarilor, ci si prin oferirea de informatii relevante pentru luarea deciziilor strategice de afaceri.

 

Iti recomand sa vizionezi cateva postari pentru a intelege conexiunile si diferentele de abordare dintre contabilitatea standard si contabilitatea manageriala!

 

B1) Bazele contabilitatii. Contabilitate fiscala, financiara, manageriala.

B2) Conta Financiara. Analiza contabila, Registru jurnal, Balanta, CPP, Bilant

B3) Contabilitate manageriala. Conta analitica. Analiza indicatori financiari

 

A1) Costuri fixe si variabile. Pragul de rentabilitate. Scenarii de afaceri si Bugetare.

A2) Analiza marja comerciala. Analiza costuri fixe. Solutii de optimizare

A3) Analiza Cash Flow (fluxuri de numerar). Optimizare incasari & plati

 

Viziteaza site-ul ABC Training Consulting! https://abctrainingconsulting.ro/

Aboneaza-te la canalul de YouTube! https://www.youtube.com/c/andaracsa

Intra in comunitate pe WhatsApp! https://chat.whatsapp.com/IKwlaE3VqRXKb60zr1P2pq

Contacteaza-ma, daca ai nevoie de informatii suplimentare! anda@abctrainingconsulting.ro

Comments (3)

  1. Cum se schimba profesia contabila - ABC Training Consulting
    13 octombrie 2024

    […] Cum sunt perceputi contabilii in Romania? Care este rolul contabilului? […]

  2. Cum dezvolti Contabilitatea Manageriala intr-o firma - ABC Training Consulting
    13 octombrie 2024

    […] Cum sunt perceputi contabilii in Romania? Care este rolul contabilului? […]

  3. Contabilitatea Manageriala vs. Contabilitatea Financiara si Fiscala a afacerii
    14 octombrie 2024

    […] Cum sunt perceputi contabilii in Romania? Care este rolul contabilului? […]

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *