Analiza financiara a firmei inseamna si analiza unor indicatori de lichiditate, scopul fiind evaluarea capacitatii firmei de a-si plati datoriile curente, adica datoriile scadente pe termen scurt, prin valorificarea activelor circulante.
Lichiditatea firmei poate fi: generala, rapida si imediata – vezi studiul de caz atasat (formule de calcul, interpretare rezultate, observatii)
Teoretic, daca indicatorii de lichiditate generala si rapida au valori > 1, atunci inseamna ca firma are capacitatea de a-si plati datoriile curente.
In perioada analizata, Lichiditatea Generala a firmei s-a redus de la 1,7 la 1,1 – ca urmare a scaderii activelor circulante cu 509 lei care diminueaza capacitatea de plata a datoriilor curente, care au crescut su 1332 lei.
Practic, recomandarea mea este sa se efectueze analize suplimentare privind:
- posibilitatea de valorificare cat mai rapida a stocurilor
- scadentele creantelor si ale datoriilor curente
Observam ca la nivel de valori totale, teoretic, prin incasarea creantelor (in valoare de 6.115 lei) exista capacitatea de plata a datoriilor curente (in valoare de 5.323 lei). Insa, practic, daca analizam situatia creantelor si a datoriilor curente pentru anumite termene scadente (de ex trimestre), atunci situatia reala este mult mai clara si anume ca in trim 1 si 2 sunt probleme de lichiditate (datorii > creante) . Ca solutii alternative ar fi urmatoarele variante: valorificarea stocurilor pentru acoperirea acestui deficit de lichiditate, monitorizarea clientilor si incasarea la timp a creantelor, renegocierea termenelor scadente ale datoriilor angajate pe termen scurt.
Indicatorii de lichiditate sunt printre cei mai importanti indicatori financiari care monitorizarea „starea de sanatate financiara” a firmei. Insa toti indicatorii financiari sunt instrumente de analiza generala si de diagnostic economico-financiar preliminar, insa evaluarea corecta si completa a performantelor firmei inseamna un set de analize specifice si detaliate pe diverse componente astfel incat sa se identifice toate riscurile si sa se poata interveni eficient pentru optimizarea profitabilitatii si lichiditatii afacerii.
Aboneaza-te la newsletter si la canalul de YouTube! Urmareste toate postarile!
Vezi serviciile de training financiar si consultanta de care poti beneficia, tu si colegii tai!
Contacteaza-ma pentru orice alte informatii: Anda Racsa, anda@abctrainingconsulting.ro
Citeste si articolele:
ABC-ul finantelor firmei. Bilantul financiar. Active si Pasive.
Analiza financiara. Indicatorii de Echilibru Financiar.
Gradul de educatie financiara a angajatilor influenteaza succesul afacerii!
Rolul consultantului in managementul afacerii